Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojileri, yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir. Gün geçtikçe bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanan insanların sayısı artmaktadır. Aşağıdaki görselde TÜİK verilerine göre ülkemizde 2007-2012 yılları arasında İnternet ve bilgisayar kullanım istatistikleri görülmektedir.

Türkiye’de 2007-2012 Yılları Arasında Bilgisayar ve İnternet Kullanım Oranlarıyla İlgili Temel Göstergeler (TÜİK, 2013).
TÜİK verilerine göre (TÜİK, 2013) 2012 yılı ilk üç ayında İnternet kullanan bireyler, İnterneti en çok % 72,5 ile çevrimiçi haber, gazete/dergi okuma ve haber indirme için kullanmışlardır. Bunu sırasıyla; % 66,8 ile e-posta gönderme/alma, % 61,3 ile mal ve hizmetler hakkında bilgi arama, % 49,1 ile oyun, müzik, film, görüntü indirme ve oyun oynama takip etmektedir.

E-Devlet sitesinde vatandaşlık işlemlerini takip eden genç vatandaş.
Dijital vatandaşlık insanlara, demokratik yaşama katılım konusunda birçok kolaylıklar getirmektedir. Bilgiye ulaşım kolaylığı bunlardan birisidir. İnternet, bilgiye ulaşımı kolaylaştırmakla birlikte bilgi kirliliğine neden olabilmektedir. Bu nedenle, günümüzde dijital vatandaşların bilginin güvenirliğini sorgulama ve doğru bilgiye ulaşma konusunda beceri sahibi olmaları gerekmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin vatandaşlara yüklediği önemli bir sorumluluk da, onu kullanırken etik ve uygun davranma sorumluluğudur. Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanırken şu etik ilkelere dayalı olarak hareket edilmelidir (CEI, 2013):
- Bilgi ve iletişim teknolojileri, diğer insanlara zarar vermek için kullanılmamalıdır.
- Diğer insanların bilgi ve iletişim araçlarındaki kişisel verilerine müdahale edilmemelidir.
- Bilgi ve iletişim teknolojileri amacına uygun, diğer kişi ve kurumlara zarar vermeyecek şekilde kullanılmalıdır.
- Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanırken bedeli ödenmemiş bir yazılım kopyalanmamalı ve kullanılmamalıdır.
- Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanırken yetkili olunmayan ve bedeli ödenmeyen hizmetlerden faydalanılmamalıdır.
- Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanırken yazılı, görsel basın ile bilişim alanındaki yazılım ürünlerinde telif ve lisans haklarına uyulmalıdır.
- Bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak yapılan işlemlerin kişisel ve toplumsal sonuçları düşünülmelidir.
- Bilgi ve iletişim teknolojileri diğer insanlar düşünülerek ve onlara saygı gösterilerek kullanılmalıdır.

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Etik Kullanımı
DİJİTAL VATANDAŞ
Bilgi ve iletişim kaynaklarını eleştirel olarak kullanabilen, bilgi ve iletişim teknolojilerini etik ilkelere göre kullanan vatandaştır (Mossberger, Tolbert ve McNeal, 2007).
Henüz Yorum Yok "Demokratik Katılım İçin Dijital Vatandaşlık"